Κυριακή, 17 Μαΐου 2009

Οι βρύσες στέρεψανΣήμερα θα σας πω για τις βρύσες που υπήρχαν στο χωριό μου πριν ακόμη το δίκτυο μπει στα σπίτια (δεν θυμάμαι πότε ακριβώς μπήκε αλλά πήγαινα στο δημοτικό και θυμάμαι που ήδη είχαμε νερό μέσα στο σπίτι) (μα ούτε ένας χωρκανός τα ευλοημένα εν μας επήρε χαπάρι? ότι δαμέ λαλούμε για αυτούς !! τέλος πάντων).
Στο χωριό μας είχαμε (εμέτρησα τες δέκα φορές ,άτε αλλη μια) 10 βρύσες σαν αυτή της φωτογραφίας ,από εκεί πέρναμε νερό με κουβάδες για την καθημερινή λάντζα ,πλύσιμο στο χέρι ,μπανιάρισμα .Για πόσιμο κουβαλούσαμε μέσα σε (κούζες) πήλινες κανάτες και μεγάλα παγούρια(κακά τα ψέματα ήταν δροσερό δροσερό το καλοκαίρι το νερό από τη κούζα).
Αργότερα τις βρύσες τις έκλεισαν μιας και όλοι οι χωριανοί είχαν νερό τρεχούμενο στα σπίτια τους.
Μετά το 74 οι τ/κ ορισμένες βρύσες τις ξήλωσαν ,δεν κατάλαβα ποτέ που τους ενοχλούσαν.
Στη μια φωτογραφία θα δείτε και το ντεπόζιτο του χωριού που διοχετευε νερό πριν το 74 τώρα δεν ξέρω ακριβώς από που παίρνουν νερό.

4 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

Τζιαι μένα στο χωριό μου είχε δέκα βρύσες μέσα στο εξήντα. Η γιαγιά μου όμως είχε λάκκο στην αυλή τζιαι έρυρνεν το ασσιή τζιαι ετράβαν νερόν πάνω. Σήμερα δυστιχώς έχει υδατικό δικτυο που διανέμει όμως νερόν αλμυρόν. Όχι να το πιείς. να το κάμεις καφέν ήν μακαρόνια δεν πίννεται τζιαι δεν τρώεται.

Εβάλαν μιαν ιδιωτικήν βρύσην που παν με παούρκα αντις με βάττες τζιαι γεμώννουν νερόν. Τωρά πααίννουν γεναίτζιες τζιαι άνδρες. Πληρώννουν όμως έναν εβρώ την βαττούν διότι οι βρύση δεν είναι δημόσια. Το δημόσιον νερόν δεν πίννεται.

Μπορεί οι Τούρκοι να εκαταστρέψαν το χωριό σου, οι δικοί μας όμως με την αλόγιστην αναπτυξην εκάμαν τα θάλασσαν σε σημείον που κανένας δεν έχει νερόν πόσιμον σήμερα έσσω του. Μασσιαλλα στους προγραμματιστές της αναπτυξης μας. Εφκηκαν σιειρόττεροι που τζιαι που την κατοχή, στραβάρα μες τα μμάθκια τους

nikita είπε...

Ασερας
Ασερα καλωσόρισες στο μπλογκ μου χάρηκα που ήλθες έθελα να δεις τζιαι λλια πράματα που ενε γίνετου τα τα ονομάσω αλλού.


Tελικά εν σωστό με τόσες δυσκολίες που έσιει ο τόπος με το νερό να βρίσκετε ιδιώτης τζιαι να το πουλά? Νομίζω το νερόν έπρεπε να έσιει άλλη διαχείρηση τζιαι κανένας ιδιώτης να μεν έσιει τέθκια δικαιώματα.
Συμφωνώ ότι οι δικοί μας είναι οι μιαλλήτεροι καταστροφείς του τόπου τουλάχιστον περιβαλλοντολογικά,όι πως παν πίσω σε άλλα θέματα καυτά του τόπου.

Aceras Anthropophorum είπε...

και βέβαια το ότι οι δικοί μας εν επίσεις καταστροφείς δεν αναιρεί τίποτε που τον πόνον του να θωρείς έναν ερημωμένον χωρκόν όπου έζησες την παιδική σου ηλικία.

nikita είπε...

Aseras
Σίγουρα Ασερα .Τέθκιαν ερημιάν εν θα εξαναείδες Πρέπει να πολλά φτωχά τα πλάσματα που μεινήσκουν στο χωρκό μου.Εκτός βέβαια που την κλειστήν Αμμόχωστο.που εν τέλλια ερημωμένη.Κρίμα.